Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Emberekkel beszélgető majom

2007. június 29. 08:54 - Füredi Krisztián

Kanzival, a törpecsimpánzzal interjú készült.
Furcsának hangzik az iménti mondat, de részben igaz. Évtizedek óta zajlanak a kutatások, amelyben emberszabású majmokat szeretnének megtanítani beszélni, vagy egyéb úton kommunikálni. A tapasztalatok alapján a beszéd nem lehetséges, mert egyszerűen egyik majomfajtának sincsenek erre alkalmas szervei. Ezek után felmerült a gondolat, hogy akkor a jelbeszéd valamelyik formájával képesek lennének összetett gondolatokat is kommunikálni.  A kérdés az, hogy a majmok agyi kapacitása, agyi képességeik, lehetőségeik milyen mértékű kommunikációra illetve megértésre teszik alkalmassá őket.
Az egyik legjobban bevált módszer az egy speciális tábla használata, amelyen szimbólumok vannak, amelyek szavakat, kifejezéseket jelölnek, és a majom olyan módon tud kommunikálni, hogy az általa kimondani kívánt szót vagy kifejezést megmutatja a táblán, úgy, hogy ez nem csupán egy szó lehet mint például banán, hanem egy összetettebb gondolat is, pl. „Éhes vagyok, szeretnék banánt enni.”
Az említett interjú folyamán a majom (bonobó) megérti az emberi beszédet (az angol nyelvet).
Kanzi a fajtárasi között is kiemelkedő képességűnek bizonyult, ezért esett rá a választás.
A szavakat és kifejezéseket tartalmazó táblája 350 képet, lexigramot tartalmaz.

tábla pszichológia
„Az alapítvány másik munkatársa, Rob Shumaker húsz éve ismeri az Azy nevű óriás hímorángutánt. "Amikor beszélgetünk, a hétköznapi szókincsemet és gesztusaimat használom" – fogalmazott Shumaker Bermannak. A kutató szerint ezek az ember-majom diskurzusok segíthetnek többet megtudni az állatokról. "Kanzi meg tudja mondani, ha fáj a hasa, a feje, vagy ha egyedül szeretne lenni" – erősítette meg kollégáját Fields. A tudós szerint eredményeik a csecsemők tanulásának megértését célzó kutatásokban is felhasználhatók.”


Forrás és bővebben itt

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr49107713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.06.30. 18:21:58

itt egy nagyobb kép:
www.savebonobo.org/images/lex01.jpg
viccesek az ikonok, főleg a Perrier ásványvíz, az eper és ananász hasonlósága stb.
süti beállítások módosítása