Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Utolsó kommentek:

Dorinkoo 2017.10.28. 16:41:55

@azaxx: kerlek monds hogy meg aktiv vagy ezen az oldalon! Nagyon sok hasonlo dolgot irtal le, abbol ami nekem is jelen van az eletemben, es azert is akarok erdeklodni mert nagyon ujkeletu ez a dolog alig par honapja tart, es lenne nehany kerdesem hozzad! Elorw is koszonom!

Bejegyzés: Pánikbetegség

Asszertív Kommunikáció · http://asszertivakademia.hu/ 2016.08.29. 08:12:20

Nagyon fontosnak gondolom a felelősség vállalását saját gondolatainkért, érzéseinkért és ennek megfelelő kommunikálását. Amikor például azt mondom, hogy "Feldühítesz az állandó késéseiddel", akkor nem vállalok felelősséget a saját érzésemért és a másikat okolom érte, megfűszerezve azzal, hogy van benne egy vádaskodás. Ha ugyanis azt mondom "állandóan", akkor a másik fél úgyis fog találni legalább egy alkalmat, amikor nem késett el. Ekkor pedig indulhat is a veszekedés :)

Bejegyzés: Hatékonyan kommunikálva: Én-üzenetek

arrogancia 2015.01.09. 03:08:04

Ez a néni tanárokat képez a Miskolci Egyetemen. Úgyhogy nem várhatjuk, hogy jobbak lesznek az iskolák :(

Bejegyzés: Megbetegít az iskola? Vekerdi Tamás vs. Dr. Vajda Zsuzsanna

boscow1987 2014.08.26. 10:36:12

Nem mai cikk, de tetszett. Arra azért kíváncsi lennék, hogy hogyan bizonyítható, hogy "vonzóbb külsejű személyek enyhébb büntetést kapnak ugyanazért a bűncselekményért", tekintve, hogy nincs két ugyanolyan bűncselekmény, nyomozás, bizonyítás stb.

Bejegyzés: Az első benyomás és a fizikai megjelenés

puma67 2014.08.07. 07:12:35

@Tanitatik: Nem mondtam, hogy nem kell tanulni, csak azt, hogy hiába tanul valaki sokat, ha nincs érzéke hozzá, sosem lesz belőle jó pszichológus. A készségek nem tanulhatók. Akinek pedig van, az az alapképzés után - szerintem - sokkal többet fejlődik a gyakorlatban, mint az iskolapadban ülve. Arról már nem is beszélve, hogy ha igazán érdekli a dolog, magától tanul (olvas, képzésre jár, stb.) tovább.

Bejegyzés: Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

Tanitatik 2014.08.01. 16:27:18

@puma67:
Akkor gondoljuk át más példával.

A repüléshez is leginkább érzék kell. Akkor felülnél egy tengerentúli útra egy olyan pilótával, akinek hihetetlen érzéke van a repüléshez, igaz csak egy 20 órás tanfolyamon vett részt?

Elmennél egy szemsebészhez egy szemműtétre, akinek nagyon nagy tehetséges és érzéke van a szemsebészethez, igaz nem végzett orvosit, csak egy 20 órás tanfolyamot, de olyan tehetséges, hogy nincs szüksége több tudásra.

Vállalnád ezeket?

Ha nem, akkor miért gondolod, hogy a pszichológusnak nem kell sokat tanulnia? A tehetség és az érzék nyilván kell hozzá, de nem csak az magában, hanem sok-sok év kőkemény tanulás.

Bejegyzés: Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

puma67 2014.06.18. 11:28:44

Vicces itt arról vitatkozni, hogy 200 óra vagy 2000.
Véleményem szerint ez is egy olyan szakma, amire születni kell. Ha valakinek nincs érzéke hozzá, a 2000 is nagyon kevés, ha pedig benne van a vérében 200 lényeget átadó óra is elég lehet. A többi megvolt-van-lesz, akár autodidakta módon, akár más szakemberektől a gyakorlatban tanulva.

Bejegyzés: Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

Gáspár tibor 2014.01.27. 10:00:39

Nem én vagyok a beteg, hanem a lányom. 10 éve tart nála kezdetben az anorexia, majd ehhez jött a bulimia. Ez idő alatt mindent, és mindenkit kipróbáltunk, elfogytak a lehetőségek. Jelenleg talán 30-35 kg testsúlyú, 170 cm magas ha képes kiegyensedni, 25 éves. Nagykorú, egy 12-13 éves gyerek szellemi szinvonalára lepusztítva magát. Naponta többször összeesik, de a kórházba kerülés esetére az öngyilkossággal fenyegetőzik. Mit tehet egy szülő ilyenkor?

Bejegyzés: Olvasóink kérdéseire is válaszol Dr. Lukács Liza (anorexia, bulimia, fogyókura, izomdiszmorfia)

Organizmus 2013.08.24. 22:16:31

@Mr_Master: Hát, igen, magam is csak több állami diploma megszerzése után jöttem rá, hogy a képzés ebben az országban csak leszűkíti a látókörödet. Mire elkezdett érdekelni a pszichológia is, arra jutottam, hogy mindenhogy szeretném tanulni, csak a Kazinczy utcában nem. És semmit sem ér a többi diplomám sem, a szakmám idős, tapasztalt szakemberektől, könyvekből autodidakta módon, és interakciókból tanultam meg. Hiszen az egyetemeken csak az a lényeg, hogy horribilis összegeket fizess a minél jobban kitolt elméleti hiábavalóságok dogmaként sulykolásáért, hiszen csak egy diploma ingyenes, ugye, és lényeg, hogy sokáig fizess. Ha újra kezdhetném, nem mennék ilyen képzésre, sokkal színvonalasabb önálló GYAKORLATORIENTÁLT kezdeményezések vannak jóval olcsóbban. Számomra a TUDÁS a lényeg, és sajnos, már az általános iskolában is magamba tömtem haszontalanságokat e tekintetben.
A gyermekem nem jár majd iskolába, hiszen csak csőlátásra és birkulásra tanítják. Más tanulási formát képzelek el számára, nem ezt.
Az önkéntességről csak annyit, hogy ebben az országban ez nem jelenik meg valódi formában, hiszen a gazdagok nem jótékonykodnak, és a humán területen tevékenykedőket használják az ingyenes tevékenységekre is, így az önkéntesség kihasználássá degradálódik, sohasem tenném Magyarországon, inkább másképp segítek.

Bejegyzés: Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

vackorazelsőbében 2013.06.24. 14:43:46

A magyarországi pszichológusképzés egy hatalmas pénznyelő, csekély szakmai lehetőségekkel és igen szűk fizetőképes kereslettel, ami a páciensi kört illeti. Pesten kívül nincs élet. Nekem mondjuk egy nevelési tanácsadóban dolgozni nem lenne szakmai perspektíva ...

Bejegyzés: Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

Zsófia Simon 2013.04.29. 12:30:24

hogyan tudok hozzájutni fogvédőhöz? én szorítom álmomban a fogaimat,és sajnos az eredménye az,hogy szép sorban töredeznek le a fogaim.hogy jutok fogvédőhöz,ami segítene,hogy ne törjenek le a fogaim??

Bejegyzés: Éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus), alvászavar és migrén

K. Niki 2013.03.13. 11:56:09

Tudna valaki egy igazán jó OKJ-s akkreditált képzést ajánlani, gyakorlati értékű hozzászólásban?

Mögöttem sajnos nem áll anyagilag támogató család, és a pontszámom, ami nem is alacsony, nem volt elég a pszichológiára, (max levelezőn, de arra nincs pénzem), bár a jogi egyetemre sikerült bejutnom vele.
Úgy felvitték a ponthatárokat, hogy az már abnormális.
Viszont szeretnék a szakmában dolgozni még úgy is, ha asszisztens vagyok.
Szerintem ez nem a világvége és nem hatalmas eretnekség.

Tudnátok egy jó képzést ajánlani?
Vagy akár többet? :)

Bejegyzés: Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

Másik Zoltán 2013.02.13. 14:19:37

Sok gyerek kénytelen évekig kínlódni, stresszben élni és a megaláztatások, kudarcok sorozatát elszenvedni. Pedig "csak" diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia okozza a tüneteket. disz.blog.hu/

Bejegyzés: Megbetegít az iskola? Vekerdi Tamás vs. Dr. Vajda Zsuzsanna

2012.11.29. 20:41:02

Hol lehet ilyen fogcsikorgatás ellenni fogvédőt kapni?

Bejegyzés: Éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus), alvászavar és migrén

andlagókandalló 2012.09.06. 02:10:13

@rágógumi1: jólvan, okos vagy. nem átadott és felvett tudásról írtam. olvasd újra. van a szakma gyakorlásához alapvetően szükséges tudásanyag, és van ennél kevesebb, amit töredéknek nevezhetünk.

egyébként szeretném ha elmondanád, mit is csinál szerinted egy pszichológus asszisztense?

Bejegyzés: Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

rágógumi1 2012.08.31. 09:54:50

@andlagókandalló: mi az átadott és a tanulók által felvett tudás mértékegysége? :-) én még nem hallottam ilyenről, de szerintem más sem. ha pedig nincs ilyen, akkor hogy lehet erről vitatkozni? elképzelem a hirdetést: "az ELTE pszichológus képzést indít... az államilag garantált átadott tudás 200 egység, melyből iskolánk garantálja, hogy a tanulói 180 egységet elsajátítanak!"
ezen kívül remélem, neked nincs semmilyen pszichológiai végzettséged, mert akkor azt is tudnád, hogy sohasem bélyegzünk senkit. te pedig csúnyán ezt tetted!

Bejegyzés: Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

rágógumi1 2012.08.31. 08:53:31

én azt látom, hogy számos egészségügyi OKJ-s végzettséget adó oktatás létezik ma, a gyógymasszőrtől, a mentőápolóig, vagy a éppen a műtős asszisztenstől a fogászati asszisztensig. ezeket a képzettségeket bármilyen valóban akkredidált felnőttképzéssel foglalkozó iskolában meg lehet szerezni, egy részét állami támogatással is. az így megszerzett bizonyítvánnyal el lehet helyezkedni az egészségügy területén. a kérdés: miért pont a pszichológiai asszisztens képzése az a terület, melyet csak neves állami egyetemeken lehet hivatalosan, és minden szabály betartva oktatni? ez valóban annyival nehezebb, érthetetlenebb és a tanulmányok elvégzése után annyival nagyobb felelősség hárul az adott szakemberre, hogy ez indokolja a foggal, körömmel való ragaszkodást az egyetemekhez?
kedves tarkabab! el kell szomorítsalak, mert ha valaha is mentőre szorulsz, vagy besétálsz egy fogászati rendelőbe, akkor ezeken a helyeken is biztosan rajtad is elvégeznek beavatkozásokat olyan végzettséggel rendelkező egészségügyi dolgozók, akiket te a sufni barbársággal azonosítasz, csupán mert nem 18 évesen nyertek felvételt egy egyetemi képzésre, bár gyanítom, ettől még lehetnek nagyon gyakorlatiasak, képzettek és sokszor jóval empatikusabbak a magasan képzett társaiknál.
sajnos vannak kóklerek az összes szakmában, de ez nem azon múlik, hogy ki, hol szerezte a papírjait, főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy ugyanazok az egyetemi tanárok szoktak óraadó tanárként megjelenni a felnőttképzésben részt vevő iskolákban is. gondolom, ott is ugyanazt a tudást adják át.

Bejegyzés: Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

pitchdark 2012.08.29. 19:02:26

Sziasztok!

Hol is kezdjem.. 23 éves leszek,és a dadogásom olyan 7 éves korom után kezdödött mikor a szüleim elváltak,volt olyan idöszak mikor elmúlt 2-3 évig és volt olyan idöszak amikor nagyon dadogtam,most megint kb 3-4 éve nagyon rámjött,és nagyon nehéz igy másokkal beszélni ismerkedni,és mivel épitőiparban dolgozom igy a munkám is sokkal nehezebb emiatt..ti ezt tudjátok,milyen rossz mikor valamit mondani akarsz de nem tudod,nem mered kimondani,nagyábol nálam ugy mond a t,m,k,n betüs szavakkla kell megküzedenem,de néha tökmind1 milyen betü...csak azt akarom kérdezni töletek,hogyan birkoztok meg ezzel?mert én nehezen és már jártam mindenhova gyakaoroltam a szavak kiejtését,sportolok gyúrok,hátha valami elnyomja de semmi..

Bejegyzés: Dadogás
süti beállítások módosítása