Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Testkép zavar és a biznisz

2006. december 02. 07:08 - Füredi Krisztián

Korábban már többször került itt szó a különböző táplálkozási zavarokról, bulímiáról, anorexiáról, és arról is, hogy a média milyen nagy mértékben felelős azért, hogy az emberek nagy része nincs megelégedve a kinézetével. Ehhez kapcsolódik most az a hír, amely szerint megjelent olyan HP fényképezőgép, amelyben van olyan funkció, amely vékonyabbnak fotóz minket, mint amilyenek a valóságban vagyunk. Erről ír az alábbi cikk.

A teljes cikk itt

A blog néhány korábbi vonatkozó cikkei:

Halálos anorexia

Metabolikus szindróma
Evészavarok: Elhízás (obesitas), anorexia nervosa, bulimia nervosa
Kövérség és soványság kulturális megítélése
Étvágy, evés mint függőség
Éhség és jóllakottság érzése az agyban
Média és anorexia - Megfordul a trend?
Bulimia
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2919753

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Burjánzó evészavarok 2011.10.07. 01:31:57

Annak ellenére, hogy a pszichiátria malmai lassan őrölnek, és a szakkönyvekben egyelőre csak a két régi ismerőst, a bulimiát és az anorexia nervosát találjuk, egyre többféle új evészavarról hallhatunk, amelyek kétségkívül létező jelenségekről szólnak. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.12.02. 09:37:18

elég használhatatlannak tűnik, ugyanis nemcsak a kínos részeket, hanem fejet, a hátteret, mindent eltorzít.. a hp oldalán van egy példa videó, ott amikor a dagi párt összehúzzák, jön velük az erdő is, és a szélén megjelenik egy addig a fotóból kilógó fa többi része, na az már valami! :)

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.12.02. 09:45:05

Igazából azért érdekes ez, mert azt jelzi, hogy úgy véli a fényképezőgép gyártó, hogy az emberek igényelni fogják ezt. Nyilván megelőzte ezt a terméket piackutatás, amely megerősítette, hogy kell majd ez az embereknek. Tehát ami igazán érdekes az az igény az emberekben arra, hogy másnak, vékonyabbnak tüntessék fel magukat mint amilyenek valójában

teodora 2006.12.02. 10:01:18

azért egy fotónál, ami megy a keretbe, albumba, mutogatni, természetes dolog a hiúság, és a vékonyság ennek csak egy része, kár, hogy a többi dologra nincs benne feature.. :) ezt nem kapcsolnám még össze a nagy anorexiadivattal, szerintem ugyanezt lejátszotta az udvari festővel bármelyik középkori király is, hogy fővesztés terhe mellett effektelje szebbre. Meg aztán most ezen meg kéne döbbenni?
engem még mindig az érdekel inkább, honnét jönnek be a kép szélén az addig rajta nem levő részletek...

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.12.02. 10:10:48

Ha nem jönnének be a széléről eddig nem látott részletek, akkor maga kép mérete is vékonyodna, ez pedig nyilván nem cél.
Biztosan gondoltak erre az okos mérnökök is, és direkt egy kicsit nagyobb méretben fényképez a fényképezőgép, csak azt normál esetben nem látod. Ha viszont soványítani akarod magad, akkor a szűkítés miatt onnan is beemel képpontokat. Szerintem így.

teodora 2006.12.02. 10:35:48

Lehet, és talán 90fokban elforgatva kövéríteni is tud.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.12.02. 10:37:44

Igen, veszélyes, hogy ha nem veszi észre a fényképezőgép, hogy fektetett képet készítünk vele, akkor akár kövéríthet is :-)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2006.12.03. 19:04:42

Most már csak olyan fényképezőgép kell, amelyik az arcot kicsit okosabbnak mutatja... Bár ha ezt is közvélemény-kutatás előzi meg, akkor nem lesz belőle semmi, mert senki nem fogja azt mondani, hogy buta arcom van, ezt kéne korrigálni.
süti beállítások módosítása